Barcelona, som er hovedstaden i den spanske provins Catalonien (Catalunya), er med sine godt 1,6 mio. indbyggere (knapt 5 mio., hvis man regner de tæt bebyggede forstæder med) Spaniens næststørste by. Den har et omfattende og vidtforgrenet offentligt transportsystem. Rygraden i systemet er byens metro, som drives af to selskaber, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) og Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Med sin udstrækning på over 170 km og 183 stationer er det et af Europas store metrosystemer. På overfladen supplerer et fintmasket net af buslinjer metrosystemet. Buslinjerne drives af TMB og en række andre busselskaber.
Sporveje. Barcelona havde tidligere et større sporvejssystem, som dog skrumpede ind parallelt med metroens udbygning og blev helt nedlagt i 1971. I 2004 blev metroen dog atter suppleret med nyanlagte sporvejslinjer, som er opdelt i to normalsporede systemer: Trambaix og Trambesòs. De to systemer, som indtil videre ikke har forbindelse med hinanden, har fået navn efter de områder, de betjener, dvs. Baix Llobregat i byens sydvestlige del og Besòs i den nordøstlige bydel.
Kort over Barcelonas to sporvejssystemer. Klik på billedet for at se en større og tydeligere udgave.
Kilde: Arbalete – OpenStreetMap.org. (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barcelona_-_tramway_map.png). Kortet har ikke været gennem yderligere bearbejdning.
Vogntype. Begge systemer har den samme vogntype, Alstom Citadis 302. Der er tale om toretningsvogne, da ingen af endestationerne har sløjfe. Vognene består af fem led, hvoraf de to yderled hviler på en motorbogie, mens mellemleddet hviler på en løbebogie (akselrækkefølge: Bo+2+Bo), og de to øvrige led er svævende. De fire motorer har hver en ydelse på 120 kW, og vognene har en maksimal hastighed på 70 km/h. Vognene har 100% lavt gulv (højde: 350 mm over sok.) med en indstigningshøjde på 320 mm. De to yderled har umiddelbart bag førerkabinen en enkeltdør (bredde: 800 mm), mens de to svævende led begge har to dobbeltdøre (bredde: 1.300 mm) og er indrettet med god plads til både kørestole, barnevogne og cykler mm. Vognene er 32,5 m lange og 2,65 m brede og har en kapacitet på 218 passagerer, hvoraf de 54 kan få en siddeplads.
Citadis vognene blev leveret i perioden 2003-04 med 19 til Trambaix og 18 til Trambesòs. Nummeringen af vognene er et lille kapitel for sig. Trambaix vognene har nr. 111.01-111.19, mens Trambesòs vognene har nr. 211.01-211.18. Det fulde nr. står kun anført på vognenes sider oppe over vinduerne på de enkelte led, mens kun tallene efter punktummet står på vognenes front. Det betyder, at begge systemer kører rundt med vognene 01-18. I 2011 anskaffedes yderligere fire vogne til Trambaix med nr. 111.20-111.23. Det er det catalansk-franske konsortium Tramvia Metropolità S.A. (i daglig tale blot Tram), der under Alstoms ledelse varetager driften af begge systemer.
|
På alle perroner markerer en hvid streg, hvor vognstyreren skal standse sporvognen. På den måde passer det med, at vognen stopper, så de fire dobbeltdøre gør holdt ud for fire blå piktogrammer med en kørestol, som sidder på perronkanten og angiver, hvor kørestolsbrugere og passagerer med fx. barnevogn eller cykel kan placere sig mest hensigtsmæssigt inden vognens ankomst. Perronerne er typisk udstyret med et halvtag og to bænke i hver kørselsretning. Den ene bænk i hver retning er markeret som forbeholdt passagerer med handikap, gangbesvær eller lignende. Bænken befinder sig ligeledes ud for en af dobbeltdørene i sporvognen.
|