Rom: Skal man le eller græde?

Trolleybusdriften i Rom er ved at udvikle sig til en farce eller en tragedie – alt efter hvilken vinkel man nu vælger at anlægge.
Da man i 2005 åbnede den første trolleybuslinje i denne driftsforms nutidige fleksible version – duobussen, der også kan køre uden luftledning, når det er nødvendigt – talte man om en trafikrevolution, og der var store planer om i første omgang at omlægge 10 passagermæssigt tungere buslinjer til det “nye” trafikmiddel. Den første linje – linje 90 – blev anlagt under Civitas-Miracles projektet, men skal man være lidt galgenhumoristisk, må man sige, at miraklet udeblev.
Ganske vist vedtog man i 2009 et projekt om trolleybusdrift ud fra et par af metrolinje B’s stationer i EUR bydelen (kortskitsen herover). Alt imens dette projekt kun skred ganske langsomt frem, kunne Blickpunkt Straßenbahn nr. 1/2015 berette således:
Rom: Den enkeltstående trolleybuslinje 90 bliver overvejende betjent med dieselbusser, da kun fire af de 30 Solaris trolleybusser er driftsklare. Batterierne i de i 2003-04 byggede vogne kunne ikke tåle den tætte linjetrafik med lange afsnit uden luftledning. Det andet trolleybusnet i den sydlige del af byen er stadig ikke blevet åbnet.
I hvilket omfang problemet med batterierne blev løst, skal jeg lade være usagt – men i 2016 indsatte Atac de første omkring 15 BredaMenarinibus Avancity Plus HTB duobusser på linje 90 og til dels linje 60. Udover at kunne hente energi fra luftledningerne er busserne forsynet med en dieselmotor efter EURO 5 standarden. Disse busser – 45 i alt – var bestilt allerede i 2009 og stod færdigbygget i 2010. Alligevel kom de første busser altså først til Rom i 2015 og 2016!
Men hvad blev der af EUR-projektet? Efter 10 års anlægsarbejder kunne linje 74 mellem EUR Laurentina og Tor Pagnotta endelig under stor festivitas og med de sædvanlige taler om “trafikal innovation” 08.07.2019 påbegynde driften. At det tog så urimeligt lang tid at anlægge ca. 6 km trolleybuslinje skyldes ifølge Carlo Andrea Tortorelli (på bloggen Metroxroma) en lang række faktorer, hvor både strukturelle og administrative forhold i Italien, politiske “slagsmål” både om selve projektet og dets finansiering samt tilfælde af korruption spiller en afgørende rolle. Hele processen er måske gået så meget i hårdknude, at resten af projektet i EUR kan være sat på standby med en tilsvarende ringe trafikal værdi af den beskedne nye strækning. Den er ca. 5,5 km lang, har 12 minutters drift og tager ca. 25 minutter at gennemkøre.
Mindre end ét år efter at linje 74 påbegyndte driften, har der ifølge Roma Today vist sig et nyt problem – et problem, der tilsyneladende indstiller al trolleybusdrift på ubestemt tid. Vedligeholdet af de 45 busser var på BredaMinarinibus’ vegne overdraget til et eksternt selskab, Amati, som havde hyret teknikere fra Škoda. Denne kontrakt udløb automatisk i foråret 2020, og det selskab, som havde ansvaret for aftalen, Roma Metropolitane, er trådt i likvidation. Hverken på Roms Rådhus eller hos Atac har man tilsyneladende været tilstrækkelig opmærksom på problemet, så teknikerne fra Škoda er ifølge forlydenderne taget tilbage til Tjekkiet, og indsatsen af trolleybusser er blevet mindre og mindre, og fra 01.05.2020 ser den ud til at være på det nærmeste slut indtil videre. Herefter betjenes trolleybuslinjerne f.eks. med CNG standardbusser, der dog har en passagermæssigt lavere kapacitet end de oprindelige ledbusser – og det i en tid, hvor Italien så småt er ved at åbne op igen efter Corona-krisen, og hvor behovet for kapacitet i transportmidlerne forøges.
NB! Med forbehold for misforståelser og mistolkning af de italiensksprogede kilder
Kilder:
Total Page Visits: 748
Total Website Visits: 865702
Dette indlæg blev udgivet i Trolleybusser. Bogmærk permalinket.

1 Response to Rom: Skal man le eller græde?

  1. Carl-Otto Toudal skriver:

    Et lille PS
    På Facebook gruppen “Autobus, Filobus, Trasporti Pubblici di Roma e del Lazio” kunne man 16.06.2020 læse, at duobusserne atter var i drift på linje 74 (fra 15.06.2020). Der forlød dog ikke noget om, hvorvidt problemerne omkring service og vedligehold af vognene var blevet løst eller ej.

Skriv en kommentar/besked (write a comment/message)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *