Om Porto

(Senest lettere redigeret 17.04.2020)
Porto, som er den næststørste by i Portugal, ligger ved Douro floden få kilometer før dennes udløb i Atlanterhavet. Selve byen, der ligger på Douros nordre bred, har blot ca. 250.000 indbyggere, men sammen med forstadsbebyggelserne når befolkningstallet i Portoregionen op på omkring 1,6 mio. indbyggere. Af forstadsbebyggelserne er Vila Nova de Gaia, Gondomar, Matosinhos og Maia de vigtigste med hver mere end 100.000 indbyggere. Disse forstæder har oplevet en fordobling af indbyggertallet siden 1960’erne, og Portoregionen spiller i dag en vigtigere rolle som industrielt centrum end selv hovedstaden Lissabon.
Porto kan datere sin eksistens helt tilbage til Romerrigets tid og ligger op ad de stejle skråninger, som er skabt af Douro. Mod nord ligger det historiske centrum og mod syd den nyere forstad Vila Nova de Gaia. De to bydele er forbundet med adskillige broer over Douro. Placeringen har gjort Porto til en yderst smuk by, og det historiske centrum blev i 1996 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Byudviklingen omkring Porto er især gået mod nord, hvor der er en ganske betydelig befolkningstæthed og industrialisering. Derimod er områderne mod øst langs Douro forblevet landbrugsområder, hvor bl.a. et af Portugals kendteste eksport-produkter, portvinen, produceres. Også en del af dette område er for øvrigt optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
Et blik ud over Portos historiske centrum på Douros nordre bred. Billedet er taget fra Ponte Dom Luis I.Et blik ud over Portos historiske centrum på Douros nordre bred. Billedet er taget fra Ponte Dom Luis I.
Total Page Visits: 1052
Total Website Visits: 907448

Skriv en kommentar/besked (write a comment/message)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *