Potsdams sporvej

(Senest opdateret 08.11.2019).
Sporvejen i Potsdam
Sporvejen i Potsdam er rygraden i byens offentlige trafik. Forløberen var hestesporvejen i 1880 og sidenhen den elektriske sporvej fra 1907. Sporvejen drives i dag af selskabet ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH, et datterselskab af Stadtwerke Potsdam, byens offentlige energi- og forsyningsselskab.
Sporvejssystemet er normalsporet og har en udstrækning på ca. 30 km. Dets nuværende udstrækning stammer fra 10.12.2017, hvor strækningen mellem Viereckremise og Campus Jungfernsee blev taget i brug. Sporvejssystemet er i hele sin udstrækning dobbeltsporet, bortset fra et stykke på 300 meter på Nedlitzer Straße. Her har man på grund af snævre forhold været nødt til anlægge strækningen enkeltsporet i den ene vejside. Desuden flettes sporene de få meter gennem Nauener Tor. Alle endestationer har vendesløjfer – evt. sløjfekørsel via nogle gader – med undtagelse af Glienicker Brücke, hvor der vendes i trekantspor.
potsdam-skitseKilde: ViP/Laines Rumpff
Den nye strækning har ifølge Straßenbahn Magazin (nr. 1/2017, side 12) kostet ca. 7,5 mio. euro. Dette beløb er en del af en større investeringspakke på i alt 49,2 mio. euro, som bl.a. skal anvendes i byens forsyningsvirksomheder (Stadtwerke) og til forbedringer på sporvejen. For ViP bliver der ud over anlægget af den nye strækning tale om en ombygning af vendesløjfen ved Hauptbahnhof, ombygning af strækningen gennem Heinrich-Mann-Allee (mellem Hauptbahnhof og Bahnhof Rehbrücke) samt ombygning af remise og værksted, så selskabet fremover kan vedligeholde længere sporvogne end dem, man råder over i dag. En del af midlerne skal da også bruges til ombygning og renovering af vognparken (se Potsdam: Vognparken under afsnittet om Tatra vognene).
På længere sigt er der planer om at forlænge linjen fra Campus Jungfernsee videre mod nord til et nyt boligområde ved Krampnitz og derfra videre mod Fahrland. De endelige beslutninger om disse udvidelser af systemet er dog ikke vedtaget endnu, og de er ikke en del af investeringspakken.
Linjenettet
December 2014
Siden årtusindskiftet har linjestrukturen ændret sig flere gange. 14.12.2014 kom strukturen til at se ud som på kortet herunder med 7 sporvejslinjer, hvoraf de seks (91, 92, 93, 94, 96 og 99) havde drift på alle ugens dage, mens linje 98 kun trafikeredes på skoledage i dagtimerne. Basisintervallet på alle sporvejslinjer var 20 minutter, men linje 92 og 96 havde dog en noget tættere drift i morgen- og eftermiddagsmyldretiderne på hverdage.
 • Linje 91
  Bahnhof Pirschheide – Schloß Charlottenhof – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bahnhof Rehbrücke
 • Linje 92
  Kirschallee – Nauener Tor – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bisamkiez – Marie-Juchacz-Straße.
 • Linje 93
  Glienicker Brücke – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bahnhof Rehbrücke
 • Linje 94
  Schloß Charlottenhof – Platz der Einheit – Fontanestraße
 • Linje 96
  Viereckremise – Nauener Tor – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bisamkiez – Marie-Juchacz-Straße.
 • Linje 98
  Bahnhof Pirschheide – Schloß Charlottenhof – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bisamkiez
 • Linje 99
  Fontanestraße – Platz der Einheit – Hauptbahnhof – Bisamkiez
December 2017
Ved strækningsudvidelsen i december 2017 blev der samtidig foretaget nogle linjeændringer:
 • Linje 96 forlængedes fra Viereckremise til Campus Jungfernsee
 • Linje 92 kører kun til Marie-Juchacz-Straße på skoledage i myldretiderne om morgenen og om eftermiddagen. I resten af tiden vendes ved Bisamkiez.
 • Linje 98 blev afkortet fra Bahnhof Pirschheide til Schloß Charlottenhof og omlagt fra Bisamkiez til Bahnhof Rehbrücke. Linjen kører stadig kun på skoledage.
 • Linje 94 overtager linje 98′ kørsel til Bahnhof Pirschheide på skoledage. I weekenden og i skolernes ferie vendes ved Schloß Charlottenhof
 • Linje 99 blev i dagtimerne afkortet til strækningen mellem Fontanestraße og Platz der Freiheit, mens der om aftenen og i weekenden fortsættes fra Platz der Freiheit og helt til Hauptbahnhof.
 • Linje 91 og 93 forblev uændrede.
Som udgangspunkt har alle linjer 20 minutters drift i hele driftstiden. Linje 96 har dog 10 minutters drift fra tidlig morgen til omkring 19-tiden på hverdage, og linje 92 har 10 minutters drift på skoledage i tidsrummene ca. 6-10 og ca. 12-18. Linje 98 er en forstærkningslinje, der kun kører på skoledage i morgentimerne og om eftermiddagen. Linje 93 kører alle dage fra tidlig morgen og frem til ved 21-tiden, mens linje 94 indstiller driften allerede mellem 19 og 20. Linje 99 kører på hverdage i dagtimerne mellem kl. ca. 7 og 20 kun på den korte strækning mellem Platz der Freiheit og Fontanestraße. I weekenden og i de tidlige morgentimer på hverdage samt efter kl. 20 på hverdage kører linjen videre fra Platz der Freiheit og helt til Hauptbahnhof.
Potsdams sporvejsnet fra 10.12.2017 (klik på billedet for at få et større billede).
Kilde: Von CellarDoor85 (Robert Aehnelt) – https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27401164.
Total Page Visits: 706
Total Website Visits: 811300

Skriv en kommentar/besked (write a comment/message)

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *